Vedem odata cu venirea primaverii, tot felul de interioare care mai de care. Multe se supun diverselor stiluri existente pe piata unul care totusi atrage atentia este stilul minimalist. Avandu-si radacinile in arhitectura moderna, el pare a fi aspectul schematic al arhitecturii contemporane si se afla in antiteza cu principiile arhitecturii renascentiste si nu numai. Cuprinderea minimalismului este mult mai larga si, desi abordeaza simplitatea, forma urmand functiunea, conform Louis Sullivan, acesta cauta reinterpretarea formelor prin simplitate si renunta la obiectele inutile si excesul de accesorii, rezultand un spatiu aerisit si relaxant.In primul si-n primul rand, minimalismul se refera la reducerea pieselor de mobilier si la armonizarea culorilor.
Spatiul obtinut este unul eliberat, minimal din punctul de vedere al obiectelor, in care nu se mai face abuz de ornamente ce risca sa il incarce. Stilul minimalist se restrange la linii clare, concise, austere si bine definite. Se observa o precadere in modestia detaliilor, formele sunt geometrice, in general, rectangulare sau pe alocuri rotunjite, oferind un contrast intre plin si gol. Unul dintre elementele fundamentale care definesc acest stil este ordinea. Desi decorul minimalist poate parea unul rece, sobru si impersonal, acesta lasa posibilitatea alaturarii diferitelor forme geometrice, culori si texturi, rezultand un design sculptural si animat. Puteti, astfel, sa alaturati, deopotriva, betonul, sticla, inoxul, pielea, lemnul si piatra. Totodata, sunt permise juxtapunerile intre imaginile contrastante, precum finisaje foarte fine si cele brute, dar atent studiate. In ceea ce priveste mobilierul, se poate remarca o preferinta spre orizontalitate; astfel, mobilierul minimalist nu se mai desfasoara pe verticala, ci pe orizontala, inaltimile fiind reduse. Mobila masiva, pe care o intalneam in toate casele, este inlocuita de piese simple, se renunta la biblioteca pentru rafturi, polite si corpuri asimetrice. Masutele de cafea sunt cat mai joase, in forme abstracte, canapelele voluminoase cu care ne-am obisnuit sunt schimbate cu cele cu spatare de dimensiuni cat mai reduse, foarte geometrizate, si apar elemente noi precum taburetele.
Unul din cele mai importante elemente ale acestui stil sunt totusi perdele si draperii aceste elemente aducand o luminozitate diferita ambientului, si cele mai potrivite pentru acestea sunt cele japoneze.Un lucru de care se bucura foarte multi dintre adeptii acestui stil este faptul ca perdelele si covoarele nu mai sunt necesare. Renunta la mochete in favoarea parchetului, insa, daca doresti neaparat sa achizitionezi un covor, opteaza pentru unul simplu, intr-o singura culoare, de dimensiuni cat mai reduse, dar pufos, pentru a pastra aspectul minimal. Se renunta la perdele, pentru ferestre mari si luminoase, insa, in cazul in care locuiesti la bloc si dispui de ferestre mici, poti alege niste jaluzele sau storuri drepte, cu forme drepte, concise, ori perdele simple, tip plasa sau ata, pentru un aspect nonconformist. Acest stil nu te costa deloc mult si are un efect extrem de bun asupra incaperii in care iti duci tihnit zilele. Nu esti nevoit astfel sa faci cheltuieli foarte mari pentru a-ti permite acest stil de viata, dar totusi ai nevoie de specialisti in astfel de décor care sa iti explice exact cum il poti obtine, este destul de greu sa faci tu astfel de lucruri singur, este binevenit si sfatul unui stilist pentru a obtine o incapere de acest gen, dar la perdele ai nevoie indesemenea de profesionisti care iti pot aranja cum trebuie draperiile ca sa obtii fara prea mult efort efectul vizual scontat.
rulouri, rulouri
No comments:
Post a Comment